Reklam

Çalışanlar Terfi ve Performansta Cinsiyet Eşitliği Olmadığını Düşünüyor

Pluxee’nin 26 ilinde farklı sektörlerden çalışanlarla gerçekleştirdiği araştırmaya göre, çalışanların yüzde 44’ü ücret artışında kadın-erkek eşitliğinin gözetilmediğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 36’sı ise hem performans değerlendirmesinde hem de terfi süreçlerinde cinsiyet eşitliğinin gözetilmediğini belirtiyor. Çalışanların yüzde 87’si ise kurumlarında fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik uygulamaların hayata geçmesi gerektiğini paylaşıyor.

Pluxee’nin değişen çalışan beklentilerinin nabzını tutmak ve işverenlerin bu değişimi daha iyi yönetmesine rehberlik etme misyonuyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre çalışanlar için, cinsiyet eşitliğini sağlama konusunda kurumlarının aksiyon alması gereken en öncelikli alan performans değerlendirmesi. Ücret politikasında cinsiyet eşitliğinin sağlanması, fırsat eşitliği konusunda şirket içi eğitimlerin verilmesi ve işe alım süreçlerinde cinsiyet dengesinin sağlanması öne çıkan diğer aksiyon alanları arasında. Öte yandan, mavi yaka çalışanlarda, performans değerlendirmesi ve terfi sürecinde kadın-erkek eşitliğinin gözetilmediğine dair algı, beyaz yakalı çalışanlara kıyasla daha yüksek.

 

Z kuşağı, çalıştıkları kurumların performans değerlendirmesinde kadın-erkek eşitliğinin sağlandığına daha çok inanıyor

Z kuşağı çalışanların yüzde 68’i çalıştıkları kurumda performans değerlendirmesinde cinsiyet eşitliğinin gözetildiğine inandıklarını belirtiyor. 18-29 yaş aralığındaki çalışanların yüzde 70’i terfi süreçlerinde cinsiyet farkı gözetilmediğini düşünürken 40-45 yaş arasındaki çalışanlarda bu oran %46’ya düşüyor. Performans değerlendirmesinde cinsiyet eşitliğinin dikkate alınıp alınmadığı konusunda yönetici olan ve olmayan çalışanlar benzer bir bakış açısına sahip.

 

Fırsat eşitliği, iyi bir çalışan deneyiminin olmazsa olmazı

Pluxee Türkiye CHRO’su Feride Düzduran Gündüz, sürdürülebilir büyüme için kurum içerisinde sağlanması gereken en önemli unsurların başında fırsat eşitliğinin geldiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Araştırmamıza göre; her 10 katılımcıdan 6’sı çalıştıkları kurumda fırsat eşitliğinin gözetilmesinin kurumlarına olan bağlılığı artıracağını paylaşıyor. Öte yandan, araştırmalar fırsat eşitliğini destekleyen kurumların verimlilik artışının yanı sıra organizasyonel olarak daha yaratıcı ve inovatif olduklarını da araştırmalar destekliyor. Dünya nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor; istihdamda cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılması küresel GSYİH’i %20 oranında arttırma potansiyeline sahip.”