Yapay zekâ, son yıllarda öncelikli gündem maddesi haline gelse de son araştırmalar gösteriyor ki, her dört AI projesinden üçü beklenen sonuca ulaşamıyor ve şirketlerin yalnızca üçte biri yapay zekâ yatırımlarından anlamlı fayda elde edebiliyor.
Bu gerçek, yapay zekâya geçişin yalnızca teknolojik bir tercih olmadığını, aynı zamanda sağlam bir veri temeli gerektirdiğini de ortaya koyuyor.
Yapay zekâ projelerinde sürdürülebilir başarı için projeyi besleyen verinin kalitesi, güncelliği ve kurumun genelinde benimsenen veri yönetimi yaklaşımı, dönüşümün temelini oluşturuyor. Kısacası, başarılı bir yapay zekâ projesi; veri kalitesinin ötesinde, bu verinin etkin yönetilmesi, farklı iş birimleri arasında tutarlılık sağlanması ve tüm organizasyona yayılmasıyla mümkün hale geliyor. Kurumların bu dönüşümden gerçek anlamda fayda sağlaması için aynı zamanda, veriyi merkeze alan ve iş hedefleriyle uyumlu bir strateji belirlemesi gerekiyor.
Türkiye’nin önde gelen dijital platformlarından biriyle yürüttükleri dönüşüm projesinde, farklı kaynaklardan gelen dağınık haldeki verileri, merkezi bir veri mimarisi üzerinde topladıklarını söyleyen GTech Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Öztürk; böylece kurumun, hem operasyonel verimlilikte hem de veri güvenliğinde önemli kazanımlar elde ettiğini hem de iş süreçlerinde ihtiyaç duyulan tüm veriye tutarlı ve güncel biçimde erişilebildiğini belirtiyor.
Öztürk, projenin tamamlanmasının ardından, kurumun bu yeni veri mimarisi üzerinde kendi yapay zekâ uygulamalarını devreye alarak, gelişmiş analitikten öngörüsel modellemeye kadar birçok yenilikçi projeyi hızlıca hayata geçirebildiğini söyledi.